ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Sustainable Solutions at Times of Transition (SuST)» που έλαβε χώρα στη Νίσυρο από τις 14 έως 17 Ιουλίου. Το συνέδριο οργανώθηκε από τον Δήμο Νισύρου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 75 εργασίες από εμπειρογνώμονες από 12 χώρες (Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Βέλγιο, Τουρκία, Μαρόκο και Αίγυπτο).
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου «Sustainable Solutions at Times of Transition» ήταν να προωθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης και χρήσης των φυσικών πόρων και τη στροφή στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών με τα καλύτερα παραδείγματα, πρακτικές και πολιτικές σε τοπική, μεσογειακή, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αντιμετώπιση των τεχνικών, κοινωνικοοικονομικών, οικολογικών και βιωσιμότητας διαστάσεων στο πλαίσιο της «Επιτάχυνσης της μετάβασης σε κοινωνίες δίκαιες, βιώσιμες, μετα-ορυκτών άνθρακα!».
Κεντρικός ομιλητής (Keynote speaker) ήταν ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής οικονομικών, συγγραφέας με μπεστ σέλερ, καινοτόμος εκπαιδευτικός, ακαδημαϊκός, αναλυτής δημόσιας πολιτικής και παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη, Jeffrey Sachs. Ο καθηγητής Sachs είναι Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Columbia και Πρόεδρος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο ομιλία του καθ. Jeffrey Sachs έγινε στο θεατράκι του ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ της Νισύρου, σε ένα μαγικό περιβάλλον, κατά το ηλιοβασίλεμα, όπου ο ομιλητής αναφέρθηκε και σε φιλοσοφικά και γεωπολιτικά θέματα και αναφέρθηκε στην ηθική ευθύνη όλων μας για βιώσιμες λύσεις που να προωθούν την ειρηνική συμβίωση και ευδαιμονία κατά τον Αριστοτέλη. Ακολούθησε δείπνο για όλους στα μαγικά ΝΙΚΙΑ κάτω από την πανσέληνο.
Ο καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης, Scientia Professor, Anita Lawrence Chair High, University New South Wales, Sydney Australia, δεύτερος κύριος ομιλητής, μίλησε για Regional Climate Change and Mitigation Potential. Παρουσίασε εμπεριστατωμένες καινοτομικές προτάσεις για νέα βιώσιμα υλικά για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στο πλανήτη και τόνισε ότι οι λύσεις πρέπει να στηρίζονται αυστηρά στην επιστημονική γνώση.
Ο κ. Don Huisingh, καθηγητής στο the Institute of Secure and Sustainable Environment , University of Tennessee, USA, ο τρίτος κύριος ομιλητής, παρουσίασε την σημασία που έχει στην κλιματική αλλαγή η απόσυρση κεφαλαίων από τις βιομηχανίες άνθρακα.
Η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Νίσυρο, ένα μικρό ελληνικό ηφαιστειακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, σηματοδοτεί την δυνατότητα η Νίσυρος να αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης χρήσης πόρων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, ηλεκτροκίνησης, στα νησιά του Αιγαίου. Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος παρουσίασε το όραμα του για τη Νίσυρο της ευημερίας, του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής ισορροπίας μέσα από το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει τίτλο «Nisyros Project».
Στο συνέδριο παραβρέθηκε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Θεοδωσίου, ο οποίος έχει επιλεχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να είναι μέλος του 30μελούς Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ενεργειακή Μετάβαση (Council of Engineers of Energy Transition (CEET)). Ο κ. Θεοδωσίου ανακοίνωσε ότι θα προτείνει όπως η Νίσυρος αποτελέσει το πρώτο νησί στον κόσμο για την εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, CEET.
Στο συνέδριο ανακοινώθηκε από τον καθηγητή κ. Jeffrey Sachs ότι το επόμενο συνέδριο στη Νίσυρο θα είναι υπό την αιγίδα του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (SDSN).
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου διοργανώθηκε μια χαλαρή συζήτηση γύρω από το φιλοσοφικό και ηθικό ερώτημα : Είναι ο ρόλος της τεχνολογίας ουδέτερος; (Is technology value-neutral?)
Χαιρετισμό έστειλαν στο συνέδριο οι: Καθ. Κωσταντίνος Αραβώσης, Γ.Γ. Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλονος, ο Γ.Γ. της Ακαδημίας Αθηνών καθ. Χρήστος Ζερεφός, ο ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, η Καθηγήτρια Φοίβη Κοντούρη, πρόεδρος του SDSN-Greece, και ο πρώην υπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το συνέδριο υποστήριξαν ο Δήμος Νισύρου, η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, το Μεσογειακό Δίκτυο των Σχολών Μηχανικών (RMEIM), η εταιρεία TITAN GREECE, και BLUE STAR FERRIES.
https://vimatisko.gr/katigoria/topika/oloklirothikan-oi-ergasies-toy-diethnoys-syne